terrarystyka.pl
newsletter
Hodowla GeckoLand Zaprasza!

Witamy, Gościu Załóż konto
Nazwa użytkownika Hasło:
Anolis Zielony - samiec zakopuje się w podłożu??
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Anolis Zielony - samiec zakopuje się w podłożu??

Anolis Zielony - samiec zakopuje się w podłożu??

#535604 2 mies., 3 tyg. temu
Witam.
Od miesiąca mam parę Anolisów Karolińskich. Niedawno zauważyłem, iż nigdzie nie widać samca. Myślałem, że może jakimś cudem uciekł z terrarium. Kiedy zacząłem poszukiwania, wyjąłem rośliny, basenik i resztę wyposażenia i zacząłem przeczesywać podłoże nagle samiec wyskoczył " z podziemi". Bardzo mocno mnie to zaskoczyło. Z powrotem urządziłem terrarium i po około dobie zauważyłem, że samiec znowu zniknął ( najprawdopodobniej znów "w podziemiach". Nie widać go przez cały dzień - nie wiem jak nocą. Czy takie zachowanie samca jest normalne?? O czym to może świadczyć??

Odp: Anolis Zielony - samiec zakopuje się w podłożu??

#535607 2 mies., 3 tyg. temu
Witaj. Nie jest to normalne zachowanie i powiem więcej.Jestem takim zachowaniem na prawdę zaskoczony. Dlaczego już wyjaśniam. Anolisy zielone to typowe jaszczurki nadrzewne i o dziennym trybie życia. Więc to zachowanie jest na prawdę zaskakujące,ponieważ twój anolis przejawia tendencję do kopania w podłożu i zagrzebywania się w nim,co jest raczej domeną gadów naziemnych i o nocnym trybie życia,a nie dziennych jaszczurek.Czasem są wyjątki. Może inaczej.....czy masz w terrarium basen z wodą? Jaka jest temperatura w najchłodniejszym miejscu i w najcieplejszym miejscu w terrarium? Czy jest to na pewno anolis zielony?
  • TerraWorld
  • ropuch
  • "Nie zawsze mów co wiesz.Zawsze wiedz co mówisz"

#535610 2 mies., 3 tyg. temu
Są to z pewnością Anolisy Zielone. Przez cały czas od zakupu zachowanie parki było całkowicie normalne, ostatnio wyjechałem w góry, zostawiłem malce pod opieką rodziny i się zaczęły dziwne zachowania samca. Choć rodzina dbała podobnie do mnie. Anolisy mają basenik z wodą, temperatura zaś wynosi pod lampka ok 30 - 32 stopni, w pozostałej części terrarium temperatura pokojowa. Wilgotność na poziomie 50 - 70 procent.

#535614 2 mies., 3 tyg. temu
Na prawdę nie wiem z czym to powiązać,bo spotykam się z czymś takim w swojej karierze po raz pierwszy. Widziałem już legwany przesiadujące na bezdechu pod wodą po 30 min i to samo agamy błotne itd. Ale anolisa zielonego co zakopuje się w podłoże to jeszcze nie widziałem. A tak z ciekawości to mógłbyś podesłać zdjęcie całej tej sytuacji? Może podczas twojej nie obecności ktoś z domowników porządnie wystraszył jaszczurkę co doprowadziło do takiego zachowania i po prostu maskuje się teraz przed otoczeniem w tak dziwaczny sposób.Na prawdę nie wiem i się poddaje.Może niech się wypowie jakiś znawca anolisów.Pozdro.
  • TerraWorld
  • ropuch

#535615 2 mies., 3 tyg. temu
Hmm a może włożyłbyś im pojemnik z wermikulitem !
Kupując z Allegro pomagasz w rozwoju serwisu! Nie bądź obojętny pomóż Nam.

REKLAMA: Drakonis.pl --> | Zwierzęta terrariowe | Zwierzęta karmowe

#535617 2 mies., 3 tyg. temu
Dzisiaj dla odmiany w stosunku do ostatnich dni samiec buszuje po całym terrarium. A Wermikulit w jakim celu? By trzymał wilgotność??

#535618 2 mies., 3 tyg. temu
Kulas777 napisał:
Dzisiaj dla odmiany w stosunku do ostatnich dni samiec buszuje po całym terrarium. A Wermikulit w jakim celu? By trzymał wilgotność??
Też mnie to zastanawia. Przecież chodzi o nietypowe zachowanie samca,a nie ciężarną samicę która poszukuje miejsca lęgowego do złożenia jaj.
  • TerraWorld
  • ropuch

#535621 2 mies., 3 tyg. temu
Wermikulit bym dał aby przetestować jaszczurkę. Jeżeli tam się schowa to znaczy ,że zagrzebuje się gdyż ma za niską wilgotność gdyż jak napisałeś skacze u ciebie między 50 a 70 a on może w podłożu ma idealnie wilgotno bez skoków i kopie bo mu tam dobrze . Jeżeli to nie samczyk a samiczka to byłoby to normalne gdyż one kopią w celu złożenia jaj i można by było stiwrdzić ciąże lub jej urojenie .

#535628 2 mies., 3 tyg. temu
Miałem parkę Anolków i nigdy nie spotkałem się z takim zachowaniem! Jest to bardzo dziwne, ale jeśli chodzi o to, że samiec szuka sobie dogodniejszych warunków w terra to raczej bym to wykluczył z racji tego, że gady te są dosyć płochliwe i z reguły chowają się podczas dnia jak i nocy zbaczając bardziej na bezpieczeństwo, a nie na warunki. Oczywiście lubią się wygrzewać pod lampką, ale przy tym u mnie praktycznie nigdy nie schodziały na podłoże nie mówiąc już o kopaniu!
Chymmm może samiec jest osłabiony. Jaki ma kolor i jak z jego aktywnością? A może mączniki rozpierzchły Ci się po terrarium i poprosty szuka ich na podłodze? Naprawdę pierwszy raz takie coś słyszę, ale to jest piękno tego hobby, że nigdy nie wiesz co odstrzelą Twoje zwierzaki

Pozdrawiam
1.0.0 Morelia spilota 88% Jungle jaguar
1.0.0 Pogona vittceps
1.1.0 Phelsuma madagascariensis grandi
  • bozydar
  • salamander

#535631 2 mies., 3 tyg. temu
Anolisek ma obecnie najczęściej kolor zielony i lubi się wygrzewać pod lampką grzewczą albo pod żarówką z UVB. Obecnie siedzi najczęściej na liściach w górnej części terra a zatem jego zachowanie wraca do normy. Może to jakaś chwilowa anomalia w zachowaniu wystąpiła:)
anolki.jpg
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Wygenerowano w 0.55 sekundy